Rå sjokolade kurs i november-desember 2021

MYK Yoga og Sjokolade kurs
Lørdag 4.desember kl.11 - 14 Romsdalsgata 5

På denne workshopen lærer du å lage egen sunne sjokolade og annen snacks.
Denne gangen skal vi lage tre farget (tri color) sjokolade og superdigge sjokolade- og matcha kuler. Dette er super food, godsaker som du kan spise med god samvittighet, som inneholder masse næringsstoffer og er sunt til både barn og voksne.

Oppskriftene er laktose fri, sukker fri og glutenfritt.

Vi starter dagen med å med å gå gjennom litt av sjokoladens/kakaoens historie, og hvordan man benytter de ulike råvarene, for deretter å lage selve godsakene. Du får oppskrifter og tips, i tillegg til at du kan velge dine egne favoritt-ingredienser og sette sammen din spesielle kombinasjon

Mens sjokoladen avkjøles..
går vi inn yoga shalaen og blir guidet gjennom en mykgjørende og rolig yoga klasse, som passer for alle. Her gjør vi enkle og skånsomme øvelser med fokus på pust og tilstedeværelse.
Øvelsene er sammensatt med prinsipper fra både Deva- , Restorative- og Yin Yoga. Yoga klassen avsluttes med en deilig avspenning og en mindful smaks opplevelse .

Workshopen inkluderer:

* Alle råvarer som benyttes i kurset
* Vi spiser det vi lager

* Oppskrift hefte (Ta med skrive saker om du vil notere gode idéer i ditt hefte.
* Myk Yoga klasse med Pille 75 min
* En sanselig og mindful smaks opplevelse 

Pris kr 750,-

Hvis du vil kjøpe med deg en start pakke med råvarer til å ta med hjem,
kan du kjøpe dette for et tillegg på kr.300,-Sjokolade start kit inneholder:
250 g rå kakaosmør
170 g rå kakaopulver
100 g rå kokosblomstsirupKr.300,- (betaling direkte til Pille)

Begrenset antall plasser

Oversikt: 

Hvorfor lage sjokolade selv og hva er forskjell mellom vanlig sjokolade og rå sjokolade?

Hovedingredienser til rå sjokolade er rå kakao og kakaosmør. Det er stor forskjell mellom rå og bearbeidet kakao og sjokolade, både i kvalitet, mengde virksomme plantenåringsstoffer og dermed også hvordan det virker på oss. Bearbeidet kakao har vært gjennom kraftig oppvarming og kjemiske prosesser som blant annet fjerner bitterstoffer og endrer smaken. Rå kakao/sjokolade er verken kjemisk behandlet eller varmet opp til over 42 grader, og har de aller fleste næringstoffene intakt. Bitterstoffene i kakao er ofte kraftige antioksidanter med helsebringende egenskaper. Rå kakao har derfor en bittere smak og kraftigere lukt enn raffinert kakao. Når du lager sjokolade selv, kan du bruke sunnere søtningsstoffer som honning, yakon eller agave sirup eller stevia. Inn i sjokolade kan du bryke akkurat det du vil og elsker å spise. På bildet er det mørkt sjokolade med chili og linfrø og med mint, lys sjokolade med cashew nøtter og kakao nibs, konfetter med soltørket goji bær, mandler og granatepple.

 • Rå kakao inneholder mange mineraler og sportstoffer, som magnesium, kalsium, jern, sink, kobber, krom, kalium, selen, fosfor, svovel og mangan.
 • Inneholdet av magnesium bidrar til å styrke hjertet, øke hjernekapasiteten, redusere manstruasjonssmerter og muskelkramper, og ikke minst kan magnesium sammen med vitamin D styrke skjelettet ved å bidra til kalsiuminnleiringen.
 • Krom bidrar til å balansere blodsukkeret.
 • Antioksidanten sink spiller en viktig rolle i immunsystemet, leveren, buksputtkjertelen og for huden. Sink er også viktig for sansene våre - syn, hørsel, lukt og smak.
 • Jern er essesielt i produksjonen av hemoglobin og i kroppens omsetning av oksygen. Jern er i tillegg vesentlig i energiproduksjonen og for et sunt immunsystem.
 • Rå kakao inneholder et stort spekter av vitaminer, blant annet; A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12, kolin, C, E, K og mange ulike aminosyrer som alanin, arginin, fenylalanin, tyrosin, tryptofan og valin.
 • Alanin medvirker i reguleringen av blodsukkeret og omsetning av glykose i kroppen (omdannelse av glykose til energi).
 • Arginin virker styrkende på immusforsvaret blant annet fordi den beskytter mot virus. Den stimulerer musklenes metabolisme og bukspyttkjertelen til å frigjøre insulin og inngår som en komponent i proteinet kollagen. Kollagen er avgjørende i oppbyggingen av benvev, sener, ligamenter og bindevev og er dessuten særlig viktig for hudens elastitet og styrke, og ved arrdannelse.
 • Fenylalanin er essensiell fordi den ikke produseres i kroppen og den påvirker hjernefunksjonen vår. Fenylalanin virker inn på sentralnervesystemet. Den kan ha smertestillende effekt, regulere humøret, gi økt mental årvåkenhet og tilstedeværelse, og styrke hukommelsen og innlæring. Den utløser endrofiner som gir en økt opplevelse av velvære og euforisk lykkefølelse. I tillegg øker det frigjøringen av noradrenalin og dopamin. Noradrenalin er en del av stressresponsen vår, og gjør oss blant annet mer våkne og opplagte. En av dopaminets funksjoner er at den stimulerer belønningssystemet vårt, og dermed øker følelsen av mestring, lykke og velbefinnende.
 • Tyrosin inngår i dannelsen av flere hormoner og signalstoffer, blant annet tyroksin, adrenalin og topamin, og er derfor viktig både for stressmestring, konsentrasjon, humør og energinivå.
 • Tryptofan er også essensiell aminosyre og den omdannes til serotonin, et signalstoff som finnes i hjernen og i tarmen og er ansvarlig for årvåkenhet, godt humør, lykkefølelse, stressmestring og konsentrasjon. Serotonin kalles "feel-good" - signalstoffet. Serotonin omdannes til melatonin - søvnhormonet vårt.
 • Valin virker stimulerende. Det er høye konsentrasjoner av denne aminosyren i musklene, og valin er avgjørende for normal muskelfunksjon.
 • Alkaloidene koffein, teofyllin og teobromin, som finnes i rå kakao, er alle sentralstimulerende stoffer som virker oppkvikkende.
 • Anandamid er et annet virkestoff i rå kakao, som gir både en mild euforisk og beroligende følelse. Ananda er sanskrit og betyr lykke eller glede. Anandamid binder seg til den samme reseptoren i hjernen som det aktive virkestoffet THC i cannabis men den euforiske effekten THC i cannabis har på sentralnervesystemet kan ikke sammenlignes med effekten anandamidet gir. Anandamid er betennelsesdempende, smertestillende og kardioprotektive virkestoff. Denne hjertebeskyttende effekten er satt i sammenheng med bllant annet forebygging av hjerteinfarkt og arytmier, og kan ha en blodtrykkssenkende effekt. Anandamidene har også vist nervebeskyttende egenskaper, blant annet ved å forebygge hjerneslag.

Rå kakao er kjent som en av de kraftigste supermatvarene i verden på grunn av den høy verdi av antioksidanter, som har antialdrende effekt, det styrker immunforsvaret og virker betennelsesdempende.

OBS
Gravide, ammende, små barn, personer med migrene, personer med Føllings sykdom, personer med epilepsi, personer som har nyresteiner eller personer som bruker blodfortynnende medisiner bør unngå eller begrense bruken av kakao.

 

Vi starter dagen med å med å gå gjennom litt av sjokoladens/kakaoens historie, og hvordan man benytter de ulike råvarene, for deretter å lage selve godsakene. Du får oppskrifter og tips, i tillegg til at du kan velge dine egne favoritt-ingredienser og sette sammen din spesielle kombinasjon.

 

Community for healthy lifestyle. Yoga, hiking, retreats, nutrition and wellbeing!
Follow me on Social Media
flagearth linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram